Gestructureerd beleggen in acht stappen
Inhoud en details
- Datum: 2017
- Cursusduur: 1 dagdeel
- Tijd: 16:00 - 18:00
- Locatie: VU Amsterdam
- Taal: Nederlands / Engels
- PE punten: 14
- Introductie: Wat is mijn beleggingshorizon? Als het niet omhoog gaat, wil ik het niet hebben en vice versa als het niet omlaag gaat, wil ik het niet verkopen. Een trend is een trend totdat het tegendeel is bewezen. Doorgaan, pauzeren of omkeren?
- Content:
Stap 1) Wat is mijn beleggingshorizon?
Op welk ‘time frame’ ben ik actief. Waarom is de keuze van het juiste ‘time frame’ zo belangrijk? En waarom gedraagt de markt zich zoals zij zich gedraagt? Wat betekent ‘schaalbaar’ en hoe beïnvloedt dat mijn dagelijkse analyse?
De markt kan worden beschouwd als een complex stelsel van non-lineaire vergelijkingen. Maar waardoor komt dat en –nog belangrijker- wat heb ik als belegger aan dergelijke wetenschap? Dit blok geeft een eerste inzicht in hoe de markt zich gedraagt - hoe beleggers zich gedragen - en wat de consequenties daarvan zijn.
Een sprong in het diepe van de Chaos-theorie.
Stap 2) Als het niet omhoog gaat, wil ik het niet hebben en vice versa als het niet omlaag gaat, wil ik het niet verkopen
Waarom is de bovenstaande regel een goed uitgangspunt om als belegger op de financiële markten actief te zijn? Wat betekent dat voor mijn strategie? Wat is risico en hoe wordt mijn risico hierdoor beïnvloed? Wat bedoelen we met ‘Time in Market’ en wat doet dat met risico? Hoe bepaal je of de markt omhoog of omlaag beweegt. En hoe bepaal je in wat voor fase de markt beweegt. Zit er structuur in het marktgedrag? Is er Orde in Chaos? En hoe kunnen we deze verborgen structuren vinden? Wat is het belang hiervan en hoe definieer ik regels om gevonden structuren in mijn handelsstrategie in te bouwen?
In dit blok formuleren wij de antwoorden op deze vragen. We benoemen de drie marktfases en beschrijven welk gedrag van beleggers hierbij past. Tenslotte worden de hulpmiddelen aangereikt om de marktfase te herkennen.
Stap 3) Een trend is een trend totdat het tegendeel is bewezen
Logisch, nietwaar? Maar wat is dan een trend? Is daar een objectieve definitie van te geven? Wat is een top en wat is een bodem? Zijn daar ook objectieve regels voor en hoe luiden die dan? Wat is trendsterkte en wat betekent betrouwbaarheid van de trend? Hoe beïnvloedt de beweeglijkheid de trend en wat kun je hiermee als belegger?
Trends herkennen en trendsterkte benoemen staat in dit blok centraal. Toppen en bodems, hellingshoek, aantal raakpunten, amplitude en frequentie, alle componenten om trends vast te stellen en om op basis daarvan uitspraken te doen over richting van de prijs in combinatie met betrouwbaarheid daarvan komen in dit blok aan de orde. We bestuderen in dit blok verder de voorspelbaarheid van marktgedrag. Daarnaast besteden we hier veel aandacht aan ‘false starts’, ‘early shakeouts’ en’ late exits’
Stap 4) Doorgaan, pauzeren of omkeren?
Bij het analyseren van trends is het van cruciaal belang om te herkennen of er iets met de kwaliteit van de trend aan de hand is. Zet deze zich voort, wordt er een pauze ingelast, of draait de trend om? Koerspatronen zijn hierbij een essentieel hulpmiddel. Maar om ze te kunnen gebruiken, moet je ze wél kunnen herkennen. Dit blok behandelt de koerspatroon-analyse en we zien de belangrijkste patronen de revue passeren.
Naast de belangrijkste ‘westerse’ koerspatronen besteden we in dit blok ook ruim aandacht aan de ‘Candlestick’ – patronen. Deze analysetechniek rond 1600 ontwikkeld in Japan en tot op de dag van vandaag actueel. Een iets andere manier van analyseren met verrassende resultaten!
Stap 5) Het diepteonderzoek
Soms is het noodzakelijk om een meer diepgaand onderzoek in te stellen en om zo beter inzicht te krijgen in de feitelijke status van een beleggingsinstrument. En soms is het ook handig om grote aantallen analyses in korte tijd uit te kunnen voeren. Dan komt de analyse met behulp van indicatoren om de hoek kijken. Daarvoor hanteren wij verschillende sets van indicatoren.
Maar welke set van indicatoren is wanneer nu belangrijk? En hoe stel je zo een set samen? Met welke variabelen gebruiken we die indicatoren en hoe interpreteren we ze? Wat is het nut van de marktfases uit stap 2) bij het gebruik van indicatoren? Wat zijn de risico’s?
Al deze vragen worden samen met de interpretatie van de belangrijkste indicatoren per marktfase beantwoord in dit blok indicator-analyse.
Stap 6) Maar wat te doen als ik ongelijk heb?
Maar al onze deskundige analyses geven nog geen garantie op een winstgevende transactie. Natuurlijk, de enige garantie voor rendement in de toekomst is wijze waarop we rendement in het verleden hebben behaald. Maar toch, …. Het kan wel eens tegenzitten. En wat dan? Dan is een juiste stop systematiek de enige garantie dat je morgen weer kunt handelen en niet failliet gaat. Dit blok behandelt de noodzaak van een goede stop-strategie en laat zien op welke wijze stops onder onze posities kunnen worden aangebracht. We maken inzichtelijk wat een goede stopsystematiek voor effect heeft op de handelsstrategie.
We behandelen de verschillende soorten stops, onderverdeeld in drie blokken:
de money management stops (money stops, break-even stops, trailing stops, profit stops),
de chart stops (pivot stops, three box reversal stops, de stop line) en
de indicator stops (de parabolic stop and reverse, de zig-zag indicator, de trade indicator)
Deze module is voor velen een echte eye-opener!
Stap 7) De scenario analyse
Objectieve analyse maakt gebruik van (indicator)modellen die zijn gebouwd voor een stabiele, vertrouwde wereld waar alles 'meer van hetzelfde is'. Maar helaas zitten financiële markten zo niet in elkaar. Als de toekomst niet langer stabiel of zeker is, is iedere poging om die ene juiste voorspelling te doen, gedoemd te mislukken. Scenario’s moeten daarom helpen door juist niet de zekerheden op te zoeken, maar door zich vooral te richten op de onzekerheden in de marktstructuur. Daarbij maken wij onderscheid tussen voorspelbare en onzekere factoren. Maar dat betekent ook, dat we eerst moeten definiëren wat reële, te verwachten koersdoelen, reactie- en extensie-niveaus zijn.
De bekende management-goeroe Peter Drucker zei al eens: ‘The greatest danger in times of turbulence is not the turbulence; it is to act with yesterday's logic.’
De dynamiek die opgesloten ligt in de structuur van de markt en zoals die zal worden beschreven in Stap 1) noodzaakt ons om tot een scenario-analyse te komen op verschillende horizonnen. We zoeken daarbij steeds antwoord op de vraag: Wanneer is mijn scenario niet meer geldig? En doet zich wellicht nu een nieuwe kans voor in de markt? Wat is daarbij het risico? En wat is dan het juiste moment om de belegging te initiëren?
Stap 8) Money Management en Risicobeheer
Money Management is een containerbegrip voor technieken om zo veel mogelijk rendement te behalen en daarbij de risico’s te beperken. Money Management is niets anders dan goed geldbeheer om een zo’n groot mogelijk rendement te behalen en daarbij de risico’s te beheersen. Goed Money Management is de basis voor duurzame resultaten.
Is er wel een goed omschreven plan? En niet alleen om tijdens het handelen te kunnen bekijken wat we met ons zelf hadden afgesproken, maar ook achteraf om te zien waar het plan fout ging en hoe dat in de toekomst vermeden kan worden? Hoeveel risico kunnen we lopen zonder dat onze nachtrust hieronder te lijden heeft? Of nog beter, wat is nu eigenlijk ‘Risico’ en hoe bereken ik risico op een juiste manier?
Wat is ‘skew’ en wat is het verschil tussen positieve en negatieve ‘skew’? Wat is het effect hiervan op mijn beleggingen? Wat doet ‘skew’ met ‘time in market’? Hoeveel contracten of aandelen moet ik per keer handelen? Wat is ‘Position Sizing’ en wat is ‘Pyramiding’? Wat is de optimale grootte van mijn positie en hoe groot is de kans op faillissement (Risk of Ruin)? En moet ik nu beleggen mét of zonder herinvesteren van winsten? Moet ik ‘hedgen’ en zo ja, hoeveel?
Alles over de koppeling tussen risico en rendement, de juiste keuze van instrumenten, over Drawdown at Risk, Optimal F & Optimal Z, Risk of Ruin, Alpha Zig Zag en nog veel meer in dit blok.
- Learning objectives:vul de leerdoelen in
- Who should attend:voor wie is de cursus
- Lecturer:Bob Emanuels Is Senior Partner van Research Unlimited en Beta Research, twee onafhankelijke Nederlandse investment research boutiques. More about Bob Emanuels{Bob is als directeur werkzaam geweest bij Baron & Filtenborg, een Nederlands Hedge Fund. Daarvoor heeft Bob enkele jaren als Vice President bij ABN AMRO leiding gegeven aan de afdeling ABN AMRO Trading. Zijn team verstrekte rechtstreeks vanuit de dealingroom beleggingsadvies aan actieve en ervaren particuliere beleggers met een bovengemiddeld risicoprofiel. Verder heeft Bob voor Effectenbank Stroeve (het tegenwoordige Theodoor Gilissen) de afdeling Market Timing opgezet en was hij verantwoordelijk voor de Technische Analyse portefeuilles binnen de bank. Daarvoor was hij directeur van AFS Trading, een effectenbedrijf welke als toegelaten instelling op Euronext en Eurex opereert, en maakte hij sinds 1998 deel uit van het management team van de AFS Groep. In de tien jaren daaraan voorafgaand heeft hij achtereenvolgens voor de Rabobank-organisatie en voor de ABN AMRO Bank de Technische Analyse afdelingen opgezet. Bob is als docent jarenlang verbonden geweest aan de opleiding tot Senior Beleggingsadviseur voor Kluwer Opleidingen en hij heeft als specialist op het vakgebied van Behavioral Finance en Intermarket Technical Analysis vele cursussen en trainingen verzorgd voor verschillende gerenommeerde opleidingsinstituten.
- Aanbieder:Investment Academy
- Aanmelden:Stuur een email naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of check de eerstvolgende datum in onze planner en registreer direct.